Древният вид предшества динозаврите

Учени използват изкуствен интелект, за да намерят партньорка на застрашено мъжко растение, описано като най-самотното в света, съобщи Би Би Си.

Изследователски проект, ръководен от Университета на Саутхемптън, претърсва горите на Южна Африка, където е открит единственият известен Encephalartos woodii (E. woodii). Е. Ууди е цикасово растение, ендемично за региона.

На кое дърво е кръстена Бразилия

То носи името на откривателя си Джон Медли Ууд, който го намерил в гората оНгойе през 1895 година.

Този древен вид предшества динозаврите и се смята, че е един от най-застрашените организми на планетата.

Д-р Лаура Синти, научен сътрудник в Университета на Саутхемптън, ръководи първия проект за използване на дронове и изкуствен интелект за търсене на женска на Е. Ууди. „Бях много вдъхновена от историята му. Тя е класическа за несподелена любов”, каза тя. „Надявам се, че някъде има женска, в края на краищата трябва да е имало някога. Би било удивително да върнем това растение, толкова близо до изчезване, чрез естествено размножаване“, добави експертът.

Тъй като някога е намерено само едно мъжко растение, всички съществуващи екземпляри от вида са мъжки клонинги на Е. Ууди и не могат да се възпроизвеждат естествено.

Според класация: Плитвичките езера са най-красивият национален парк в Европа

Снимките на гората с дрон се анализират от изкуствен интелект. Засега са обхванати по-малко от 2% от площта от 40 000 декара. Учените обясняват, че с помощта на системата използват алгоритъм за изображения, който разпознава растенията по формата им.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: Би Би Си