Те правили разрези в черепи, за да отстранят тумор

Древните египтяни са опитвали да разберат и лекуват рак преди повече от 4000 години, смятат учени, цитирани от "Пи Ей мидия"/ДПА.

Учени са открили данни за белези от разрези по череп около голяма лезия, за която се смята, че е причинена от разрастване на тумор. Те са открили следи и от около 30 по-малки лезии по черепа, които са знак, че вероятно злокачественото образувание се е разпространявало. Черепът е на мъж, който бил на около 30-35 години, когато е починал, казват учените. Според тях белезите от разрези са от остър предмет и затова се смята, че древните египтяни са се опитвали да оперират тумора.

Как са построени пирамидите

"Когато за пръв път наблюдавахме разрезите под микроскоп, не можехме да повярваме какво виждаме", каза Татяна Тондини, изследовател в университета на Тюбинген, Германия.

Едгард Камарос, палеопатолог от университета на Сантяго де Компостела в Испания каза, че хирургичните разрези може да са от медицинска аутопсия с цел изучаване на заболяването след смъртта на мъжа. "И двете възможности разкриват хирургична интервенция, свързана с тумори, и това е изумително. Откритието е уникално доказателство за това как древноегипетската медицина се е опитвала да се справи и да изследва рака преди повече от 4000 години. Това е изключителна нова гледна точка в разбирането ни са историята на медицината", посочи той. 

Откриха пресъхнал ръкав на река Нил

Учените, чието изследване е публикувано в специализираното издание "Франтиърс ин медисин", смятат, че макар ракът често да се възприема като заболяване, причинявано от човешката дейност и фактори като замърсяване на околната среда и хранене, то е засягало хората и в древните цивилизации.

"Вярно е, че ракът се смята за съвременна болест, свързвана главно със западните навици и с канцерогени в околната среда. Но заболяването е било с нас от самото начало, по много начини. Дори динозаврите са страдали от рак", каза Камарос, който е водещ автор на изследването.

Известно е, че древните египтяни са били много напреднали в медицината и имали задълбочени познания по анатомия и хирургия. Има доказателства, че те са можели да идентифицират, описват и лекуват рани, болести и фрактури, както и да правят зъбни пломби.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Антоaнета Маркова, БТА