„Много хора си взимат кучета, без да знаят с какво се заемат”, смята Явор Гечев

36-годишна жена почина след нападение от собственото си куче. Според съседи, кучето е било агресивно и преди време е нападнало партньора на загиналата. Породата на домашния любимец е питбул. Опасна ли е тази порода и от къде произлиза проблема с атаките от кучета коментира природозащитникът Явор Гечев в ефира на "Социална мрежа".

Питбулът, убил стопанката си във Варна, преди година нахапал и приятеля ѝ

Много хора си взимат кучета, без да знаят с какво се заемат. Причината не е породата на кучето, а човешката безотговорност. Това каза Явор Гечев. По думите му тепърва предстои да бъдат установени причините за нападението на животното над собственичката му. „Кучето може да е било провокирано, може да е имало здравословен проблем”, каза той и допълни, че понякога животните реагират при по-специфични миризми, например на алкохол.

„Няма контрол над развъждането, търговията и притежаването на кучета”, обясни експертът. „Това куче може да е било малтретирано или да е кръстоска. И двете са предпоставка за непредвидимо поведение”, каза още той.

Питбул ухапа и уби стопанката си във Варна

Гечев призова хората, които искат да си вземат куче да се информират предварително за характеристиките на породата и при нужда да потърсят помощ за възпитанието му от специалисти.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase