„Целта на „Възраждане” винаги е била да бъде първа политическа сила", заяви лидерът на „Възраждане”

Целта на „Възраждане” винаги е била да бъде първа политическа сила. Смятам, че това трябва да е целта на всяка партия, която иска да управлява страната. Но в крайна сметка в неделя избирателите ще решат кой ще бъде първи и кой втори. От обиколките си в страната останах с впечатление за огромна разпознаваемост и приемане на тезите на „Възраждане”. Дали това ще се превърне в подкрепа в самия изборен ден – предстои да видим. Но ние ще се постараем да убедим максимален брой граждани, че е крайно време България да се превърне в свободна и независима държава. Това заяви в ефира на „Здравей, България” лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

По думите му политическата му формация е била най-активната в НС като е внесла 38 законопроекта, от които осем са били приети. „Това е доста сериозен резултат за политическа сила, която не управлява. И ние се гордеем с него. Що се отнася до коалициите и разговорите – живеем в интересни времена, в които дори коалициите не се наричат коалиции, а „сглобки”. Но има една партия, с която мога да кажа със сигурност, че разговори няма да водим и това е ДПС”, категоричен е Костадинов.

Ваня Григорова: Няма да подкрепим експертно правителство

И допълни, че с другите политически партии „Възраждане” би могла да разговаря, но „при нашите условия”. „Те са пет. На първо място – искаме референдум за членството ни в еврозоната, защото трябва да запазим българския лев. Второ – провеждане на референдум за членството ни в НАТО, което според нас е заплаха за българската сигурност. Искаме прекратяване на санкциите срещу Русия и създаване на компенсаторен механизъм за възстановяване на щетите, претърпени от българските предприемачи заради тези санкции. Искаме прекратяване на въоръжената помощ за Украйна и гаранции, че няма да бъдат изпращани наши военни там. И на пето място – настояваме за създаване на преговорен екип, който да предоговори условия за членството на България в ЕС, които в момента не отговорят на нашите национални интереси”, обясни Костадинов.

„Крайно време е да имаме българско, а не евроатлантическо правителство, което да защитава българските национални интереси, а не да говори с изкуствени и кухи фрази и да се забърква в унизителни скандали като този със Сребреница. Не е възможна неофициална подкрепа от наши депутати в парламента. Единственото правителство, което ще подкрепим, е това с мандат на „Възраждане”, подчерта Костадинов в отговор на въпрос има ли вариант партията му да подкрепи първата политическа сила след вота, за да се сформира правителство.

Надежда Нейнски: В България има социални пластове, които нямат нищо общо с геополитическата ориентация

Костадинов беше категоричен, че на вота в неделя „изборът е много простичък - или „Възраждане”, или война”. „Всяка една партия ще вкара България във войната. Или по-скоро ще ѝ наредят да ни вкара във войната. Категорично искаме да се спре помощта за Украйна. Ние вече сме страна в този конфликт. С български оръжия се обстрелват български села в Херсонска област. Ние с Украйна нямаме никакви съюзнически отношения. Ако приемем, че трябва да помагаме на всяка държава, която е обект на агресия, то тогава трябва да помогнем и на Газа. Трябва ли да помогнем на Сирия, която от 10 години е обект на американска агресия?”, попита той.

Костадинов коментира и скандала около гласуването на резолюцията за Сребреница в ООН. „Дори да не е имало обещания от наша страна към Александър Вучич, той унижи страшно много България като каза подобни неща. И тъй като аз не видях някакво ясно и категорично опровержение от наша страна, това ни поставя в изключително подчинена ситуация”, смята лидерът на „Възраждане”.

В студиото на „Здравей, България” беше и кандидатът за депутат от „Възраждане” и водач на листата в София и Монтана Петър Петров. „Идвам от най-бедния регион – не само в България, но и в ЕС. Проблемът на хората там е безпаричието. Проблем е това, че България не получава от ЕС толкова пари, колкото дава. За 2024 г. дадохме членска вноска от 2,4 млрд. лева от държавния бюджет, а получихме 0”, подчерта той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase