Инициативата е на Украинско-Американската правозащитна организация с нестопанска цел

Виталий Панченко е украински хирург, който обикновено работи във военна болница в Украйна. Сега той преминава допълнително обучение по естетична и пластична хирургия в Ню Йорк. Панченко разказва, че е направил операция за реконструкция на лице.

След пълномащабното нахлуване на руските сили, се появиха нови предизвикателства пред украинските лекари. „След началото на войната имахме много пациенти в тежко състояние, които се нуждаеха от изключително сложни реконструктивни операции“, споделя лекарят.

Панченко и неговият колега са в Ню Йорк на стаж, в който украински лекари се обучават на сложни операции. Първата им спирка е Университетът в Оклахома. Д-р Микола Синюк казва, че са получили допълнително обучение по онкологична хирургия на главата и шията – операции, които могат да продължат до 12 часа. Стажът е организиран от Украинско-Американската правозащитна организация с нестопанска цел. Програмата е стартирана в Университета в Оклахома през 2023 г.

Да живееш във война: Докторът от Херсон (ВИДЕО)

Юлия Шама разказва, че през изминалата година са успели да осъществят 7 стажа, а през тази до момента са 7. По програмата се изпращат и американски хирурзи в Украйна, които да оперират ранени във войната. „Вече работим с няколко медицински групи, които са решили редовно да пътуват до Украйна, така че това не са еднократни посещения“, казва Шама.

Сред тях има и пластичен хирург. По време на престоя си в Украйна, той, заедно с украинските си колеги, възстановява носа на ранен мъж. „Един пациент беше пострадал при взрив. Той изгуби целият си нос. Имаше травма на очните ябълки и орбитите, които държат моста на носа. Участвах в реконструкцията на средната част на лицето му. Това беше много сложна и продължителна операция“, разказва д-р Брус Московиц.

Лекари се грижат безвъзмездно за украински бежанци в Ню Йорк (ВИДЕО)

Освен за операциите, Брус събира средства и за закупване на медицинско оборудване за украинските си колеги. Той казва, че вече е успял да събере 400 хиляди долара. „Част от средствата, които събрахме, бяха за закупване на оборудване, като хирургически микроскопи, които са скъпи – по 75-100 хиляди долара за брой“, допълва Брус.

Украинските хирурзи казват, че са натрупали безценен опит по време на престоя си в Съединените щати. Те се надяват, че новите знания ще им позволят да помогнат на повече ранени хора да се върнат към нормалния си живот.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.

Източник: Voice of America