Мексиканецът Камило Моралес прави чанти, дрехи и аксесоари от тях

Модният дизайнер Камило Моралес използва всичко - от найлонови торбички за пазаруване до остатъци от платове, за да ги превръща в чанти, дрехи и аксесоари.

Последният материал, който моделиерът използвал, е агитационни плакати, отпечатани върху винил. На тях били кандидатите, участвали в изборите на 2 юни в родината му. Моралес събира плакати, реже ги с ножица и ги превръща в торби и чанти, които продава на цени между 100 и 600 песос (5,44-32,63 щатски долара).

Картини от книжни страници и изображения на известни личности се превръщат в щампи за дрехи

Най-евтините творения на Моралес, продавани под неговата марка Rere, използват изцяло белия фон на повечето рекламни материали. Най-скъпите пък са колаж от очите на Клара Бругада от управляващата партия Национално движение за обновление (МОРЕНА), която ще бъде следващият кмет на столицата на Мексико, отбелязва „Ройтерс”.

Според изборното законодателство в страната политическите партии имат четири дни след края на вота, за да свалят агитационните материали. Тази седмица работници ги прибираха. Според Хуан Мануел Нунес от Ибероамериканския университет само в столицата Мексико през този сезон политическата реклама е довела до 10 000 тона боклук. На плакатите има знак, обозначаващ ги като подлежащи на рециклиране, но не е ясно при колко от тях това действително се прилага. „Въпреки че се рекламират като екологични, те обикновено са изработени от PVC, чието разграждане може да отнеме стотици години”, казва Нунес.

Художник превръща кенчета от напитки в уникални картини (ВИДЕО)

Има и други идеи за използване на непотребните вече агитационните материали. Потребител на TikTok стана популярен с това, че ги превръща в легла за кучета, а мигранти си направиха палатки от тях.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!