„Оценявам нашите резултати като катастрофални”, заяви тя

Председателят на БСП Корнелия Нинова подаде оставка. „Оценявам нашите резултати като катастрофални. Поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка”, каза тя на брифинг в централата на партия.

„Събрахме Изпълнителното бюро и анализирахме ситуацията. Най-голямата тревога за България е дъното на избирателната активност. Този път протестният вот се изрази чрез негласуване. На тези избори няма победител, защото всички, без ДПС и ИТН, губим гласове, най-много ПП-ДБ”, посочи Нинова.  

Христо Иванов подаде оставка като лидер на „Да, България”. Отказа се и от депутатското си място

Според нея фрагментацията означава нестабилност. По думите ѝ вече няма голяма партия. „ГЕРБ, макар и да са първа сила, трудно биха имали претенцията да управляват от името на по-малко от 1/10 от българските гласоподаватели”, допълни тя. И изтъкна, че е станало ясно, че вляво „няма нищо друго сериозно, освен БСП”.


Нинова обясни, че няма да напусне Народното събрание, защото е „избрана от народа” и си „остава депутат”. Дали ще се кандидатира за нов мандат като председател на БСП не стана ясно.

Националният съвет трябва да избере един от заместниците на Нинова, който да довърши мандата, да организира пълен цикъл на отчети и избори, които започват в цялата партия. „Това означава нови общински председатели, областни председатели, структури на женското и младежкото движение, както и това на ветераните”, поясни тя.

Ще бъде организиран пряк избор на председател през септември и конгрес през октомври. „Това е процес, който партията трябва да извърви и мерките, които трябва да вземе за промяна на състоянието, в което се намира в момента”, каза още Нинова.

Тя подчерта, че е определена за председател на партията от всички членове на БСП чрез пряк избор. И призова тази практика да се запази и за следващия председател. „Членовете на БСП са тези, към които се подава оставката. Това е при прекия избор”, обясни Нинова.

Нинова посочи, че отговорността за съставянето на кабинет оттук нататък е на ГЕРБ и Бойко Борисов. „Ние си оставаме на нашата позиция - партийни сглобки не правим. Правителство на ГЕРБ не подкрепяме. Ние смятаме, че България може да бъде извадена от кризата с надпартийно експертно, срочно и програмно правителство”, посочи тя.

Но нови парламентарни избори наесен биха довели до още по-ниска избирателна активност, смята председателят на БСП в оставка. „Този път протестният вот се изрази чрез негласуване.  Ако сега не ни светне червената лампа и не се вземат мерки, следващия път ще е още по-катастрофално”, предупреди Нинова.

Младежите в БСП искат оставката на Нинова заради резултата от изборите (СНИМКИ)

Вчера от Младежката организация на БСП поискаха оставката на лидера на социалистите заради резултата от изборите, като провесиха транспарант „Оставка” през прозорците на централата на БСП на „Позитано” 20.

Младежите уточниха, че са приели решение, според което резултатът на БСП е „катастрофален”. Те поискаха незабавна оставка на Нинова като председател на партията и отчитат, че по нейно време са загубени 800 000 гласа или 40% от електората от 2017 г. насам. Освен това, настояват за незабавно свикване на Националния съвет, който да свика конгрес, с искане за нейната оставка.

Тази сутрин в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS председателят на Националния съвет на Младежкото БСП Габриел Вълков посочи с какви мотиви младите социалисти поискаха оставката на лидера на партията Корнелия Нинова.

„Призивите, малко или много, дойдоха от изборните резултати. Резултатът на БСП пада с всеки едни избори. През последната година бяхме градивна опозиция, а загубихме електорат. Други партии, бидейки опозиция, качват своя резултат. Защо едни могат, а други - не”, попита Вълков. По думите му председателят на партията трябва да поеме отговорност, подавайки своята оставка.

Според 100% обработени протоколи от вота 2 в 1 БСП е пета сила в Народното събрание. Партията получи подкрепата на 7.06% от отишлите до урните, или 151 557 гласоподаватели.

Корнелия Нинова е начело на БСП от 2016 година и не за първи път подава оставка. Ходът ѝ да се оттегли Кирил Добрев, който е нейна вътрешнопартийна опозиция, определи като „поредното политическо шоу”. По думите му това бил и „опит тя да се кандидатира за трети незаконен мандат”.

Оказа се, че след подаването на оставката на „Позитано” 20 е имало и нов сблъсък за това кога да бъде насрочен Националният съвет на БСП.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.