Отпада задължението за полагане на вътрешен теоретичен и практически изпит

Министерството на транспорта и съобщенията публикува за обществено обсъждане промени в наредбите, регламентиращи условията и реда за обучението и изпитите на кандидати за придобиване на шофьорска книжка.

Основните изменения са свързани с надграждане и подобряване функционалностите на информационната система за обучението и изпитите на ИА „Автомобилна администрация“.

Асоциацията на квалифицираните автомобилисти подкрепя идеята за промени в шофьорските курсове

Голяма част от дейностите, свързани с обучението на водачите ще бъдат дигитализирани, включително учебните дневници и картони, като по този начин от една страна значително ще се намали административната тежест за учебните центрове, а от друга – повиши ефективността на контрола, осъществяван от служителите на Агенцията.

Достъп до информационната система ще имат и кандидатите за водачи, като те ще могат да се информират по този начин за етапа на проведеното им обучение по теория и практика, както и за взетите часове и др.

Предложение: До 4 опита за изкарване на шофьорска книжка за половин година

Измененията предвиждат кандидатите за водачи да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключване на съответното обучение. При неуспешно полагане на изпита в посочения срок, кандидатът ще преминава ново обучение. Отпада задължението за полагане на вътрешен теоретичен и практически изпит. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС