Лекарите съветват да пием повече течности, да приемаме по-лека храна и да сме внимателни

Кодове за опасни жеги днес и утре има за областите в цяла България. Очаква се на места температурите да достигнат до 40 градуса, казват синоптиците. Лекарите предупреждават възрастните хора да си останат вкъщи в часовете между 11 и 15:00 часа, а съветът към всички е да не прекаляваме с климатика.

За справяне с жегата някои обясняват, че пият много вода, стоят на климатик. Други нямат този шанс. 

„Ние сме работници, какво да кажем? Във водата сме, какво да ни е трудно? Жега е, ама това е нормално”, каза трудещ се. 

Температурен рекорд от 37 градуса е отчетен в Русе

Всички съвети са за прием на повече вода, стоене малко повече на сянка и носене на шапка. Според специалистите е важно да бъдем подготвени за големите жеги.

"Бих препоръчал на всички пациенти и хора в летните горещини е да ограничат престоя на открито, да използват широки дрехи с дишащи материи и особено от интервалите от 11 до 15 часа да бъдат разумни навън”, каза кардиологът Владислав Пакеров.

Оказва се, че престоят на хладно също може да бъде опасен. Според експерти рязката промяна от 20 градуса в колата и 35 градуса навън не е полезна. 

Съветът към всички е да приемаме по-лека храна и повече течности.
„По отношение на хранителния режим препоръчваме на хората в топлото време да приемат малко по-голямо количество течности, имам предвид минерална вода, да ограничат употребата на алкохол и тютюнопушене”, каза кардиологът Пакеров.

Горещо ще бъде и утре. Юни е един от по-консервативните месеци от гледна точка на затопляне и в нашата страна. За последните 30 години юни се е затоплил с 0.7 - 0.8 десети. Ако трябва да сравняваме юли и август при тях затоплянето е значително по-голямо,  август достига 2 градуса.

Особено внимание трябва да се обръща на деца, възрастни хора и бременни жени, които са по-уязвими към високите температури. 

Репортер: Катерина Грънчарова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase