Един от вариантите, който се обсъжда, е европейските компании да купуват и инжектират газ от Азербайджан в руски тръбопроводи, насочени към Европа

Европейски представители водят преговори за продължаване на газовите потоци през ключовия тръбопровод Русия-Украйна, съобщава „Блумбърг”.

Европа се опитва да се откаже от руския газ, но няколко източноевропейски държави продължават да го получават чрез тръбопровод, който преминава през Украйна. Това споразумение за транзит на руски газ обаче изтича в края на тази година, като се очаква с това да спрат и неговите доставки.

Представители на европейски правителства и компании обаче разговарят с колегите си в Украйна за това как да запазят притока на газ през следващата година, съобщават за „Блумбърг” лица, запознати с въпроса, които отказват да бъдат назовани, тъй като преговорите са частни.

Главчев: Може да дарим и оборудване от дружествата на БЕХ на Украйна

Един от вариантите, който се обсъжда, е европейските компании да купуват и инжектират газ от Азербайджан в руски тръбопроводи, насочени към Европа. Подобно споразумение би позволило на Стария континент да избегне неудобството да купува руски газ в момент, когато се опитва да намали приходите на Москва.

Идеята набира скорост, тъй като се предполага, че Украйна я подкрепя. Приходите от транзит възлизат на около 1 милиард долара през 2021 г. и осигуряват решаващо финансиране за опустошената от войната икономика. Има и опасения, че неизползваните тръбопроводи могат да се превърнат във военни цели или да изпаднат в неизправност, като възстановяването им ще бъде скъпо.

Олексий Чернишов, главен изпълнителен директор на украинската държавна компания „Нафтогаз”, изключи всякакви планове, които включват работа с руския „Газпром”, и каза, че доставянето на газ от Азербайджан „може да има бъдеще”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase