Експозициите са подредени в Созопол

В рамките на Международния франкофонски фестивал „Солей”, който се проведе в град Созопол, беше открита изложбата „Северна Македония – вкуси живота”. Експозицията се организира със съдействието на Посолството на Северна Македония в България.

„Тази изложба е със снимки, в рамките на една кампания, която Агенцията за туризъм на Северна Македония започна пред година или две. Става дума за снимки от може би най-характерните места в западната ни съседка, които се отнасят до неговото културно и историческо развитие, но става дума и за представяне на места и дейности, които са свързани със Северна Македония”, разказа н. пр. Агнеса Руси Поповска.

Международният Франкофонски фестивал "Солей" представя богата и цветна програма

„Само в Охрид има толкова много съкровища, за които два-три дни не стигат да се видят. На брега на Охридското езеро има 365 църкви. Така че всеки ден трябва да се посещава по една църква. Но със сигурност бих препоръчал да разгледате столицата Скопие, която също предлага интересни културно-исторически събития, но и красива природа”, коментира още тя.

Посланикът препоръча и гастротур, представящ винарски пътища в страната. 

В рамките на фестивала "Солей" в центъра на Созопол беше открита и изложбата „Древните съкровища на България“, която ще остане в града три месеца. Директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева-Димитрова обясни, че това е успешен партньорски проект, съвместно с Института по балканистика и Центъра по тракология към БАН.

„В центъра на Созопол гостите и туристите на града ще могат да разгледат фотографии на най-известните български съкровища, открити в нашите земи”, каза още Йовева-Димитрова.

Повече гледайте във видеото. 

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!