Очаквам от изявления да се премине към диалог между политическите сили, каза още президентът

В понеделник ще обявя кога ще свикам Народното събрание. Очаквам от изявления да се премине към диалог между политическите сили. От тях зависи дали и какво управление ще има в страната. Това каза президентът Румен Радев.

Борисов: Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам

След това Радев трябва да проведе конслутации със седемте формации. Така ще даде ход на процедурата и по връчване на мандати за формиране на правителство. Първият мандат ще отиде в ръцете на ГЕРБ-СДС. Ако те не успеят да съставят кабинет, то втората папка ще се връчи на ДПС. При неуспех и на втория мандат, за третия държавният глава вече може да избира на коя от останалите парламентарни групи да го връчи.

Румен Радев не коментира заявката на Бойко Борисов за експертен кабинет, но призова политиците да започнат да си говорят. "Очаквам от изявления да се премине в диалог между политическите сили.От тях зависи дали и какво управление на страната ще имаме", каза президентът.

В четвъртък той присъства на състезание между операторите на дронове на формированията от Сухопътните войски в Учебен център „Тюлбе“ – Казанлък. "Отваряме вратата за създаване на войски с безпилотни системи. Без тях не можем да мислим за съвременни операции. Те са евтини и модерни, имат голям ефект. Започваме да готвим хора за тях. Закупуването на дронове трябва да става много по-бързо. Това е технологична революция. Може с много по-малко средства да постигаме среиозни способности. Ще наваксаме пропуснатото. Големите проекти са много важни - самолети, кораби и бойни машини на пехотата, но те са и много скъпи", заяви той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase