Коментар на Симеон Василев

България се класира на едно от последните места в Европа по степен на гарантиране на правата на ЛГБТИ+ хората. Оказва се, че от това страната ни губи между 2,4 и 4,9 милиарда долара допълнителен БВП на година. Темата в студиото на „Социална мрежа” по NOVA NEWS коментира Симеон Василев, съосновател на Фондация GLAS.

Как се насажда нетолерантност сред децата?

Данните са част от доклад на Института за пазарна икономика, представен по време на второто издание на организирания от Фондация GLAS бизнес форум по повод „София Прайд”.

„Аз се гордея, че България е една от първите държави в Източна Европа, които обръщат внимание на този пропуск в икономиката”, каза Василев. Според него дискриминацията към хомосексуалните хора има голямо влияние върху бизнеса и кадровия дефицит. „Когато един човек тук не може да сключи брак с когото обича или среща шеги и коментари на работното си място, той избира да се развие на друго място, в чужбина”, каза още той.

Протести в Испания след хомофобско нападение с фатален край

По думите на Василев според анализ на Института по пазарна икономика на 100-те най-големи компании в България само 9 от тях имат политики за приобщаване на ЛГБТИ+ хората.

„Това е проблем, който трябва да се разглежда не само на ниво бизнес, но и от държавните политики”, добави той. Според него дискриминацията има негативен ефект и върху туризма и демографията на България.

„Много бавен е процеса на промяната на манталитета. Последните години ставаме свидетели на политизиране на темата и насаждане на омраза, хомофобия и разделение”, каза съоснователят на фондацията и допълни, че това „цели да ни отдели от европейските ценности и демокрацията под някаква форма”.

Още по темата вижте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase