Нужно ли е да подменяме документите си предсрочно?

От понеделник, 17 юни, МВР започва издаването на нови лични карти. В пластиката вече ще има вграден електронен носител, който ще съхранява допълнителни данни. Какви са те и нужно ли е да подменяме личните си документи предсрочно?

Срещаме Ева, която е на опашката за документи и ѝ показваме новия модел.

„За първи път я виждам. Изглежда интересна, но не знам какви са и предимствата”, споделя жената.

Започва издаването на лични карти от ново поколение. Вижте как ще изглеждат

В новите лични карти ще се съхраняват нашите биометрични данни и електронна идентичност.
„Ще могат да работят във виртуална среда с цел осигуряване на услуги и достъп до информационни системи или извършване на електронни волеизявления”, обясни Стоян Стефанов, директор на дирекция „Български документи за самоличност”.

Тази функция на документа ще бъде по желание и се очаква да заработи в следващите месеци.
Задължително обаче ще бъде събирането на биометричните данни, които включват и пръстовите ни отпечатъци. Това ще изиграе роля, когато отиваме в чужбина.

„Ще може да се преминава през електронните ГККП-та, така ще се улесни проверката от страна на другите държави”, поясни Стефанов.

Новите лични документи - с променен дизайн и чип за по-голяма защита

Новата лична карта има по-добри и съвременни защити, а за улеснение при проверка образът е по-голям. От догодина, освен за обикновена поръчка, таксите се увеличават и при експресната. Тя вече ще струва 60. Идването на документа в рамките на ден ще може да се случва единствено в София, независимо къде е подадено искането.

„Безумието на нашата държава. Не може да си от Варна и да дойдеш до София да си вземеш документ, който си пуснал експресно. Да го променят незабавно”, настоява Ева.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas