Посочената за това причина е забавеното потребление в развитите държави и в страните от ОИСР като цяло, съобщава „Ройтерс”

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за растежа на петролното търсене през 2024 г. с около 100 хил. барела на ден до 960 хил. барела (при предишна прогноза за около 1,1 млн.). Посочената за това причина е забавеното потребление в развитите държави и в страните от ОИСР като цяло, съобщава „Ройтерс”.

„Последният пристъп на слабост на търсенето се проявява в маржовете на рафинирането в Азия и САЩ, които се върнаха до тригодишно дъно през май”, се отбелязва в юнския доклад на МАЕ.

В същото време, базираната в Париж агенция очаква глобалното търсене на петрол да нарасне с 1 млн. барела през 2025 г. на фона на сдържаните икономически перспективи и използването на „зелена” енергия. Това също представлява понижение спрямо прогнозата на МАЕ месец по-рано за очакваното нарастване на петролното търсене с 1,2 млн. барела на ден през следващата година.

Очаква се световното търсене на петрол да се забави допълнително през следващите години, тъй като потребителите се насочват към по-чисти енергийни източници. Прогнозира се обаче търсенето да бъде с 3,2 млн. барела на ден по-високо до края на десетилетието в сравнение с 2023 г., освен ако пазарните условия не станат по-затегнати.

Прогнозите на МАЕ се различават доста от направените ден по-рано от ОПЕК, според които картелът продължава да очаква, че световното търсене на петрол ще нарасне с 2,2 млн. барела на ден през 2024 г. и с 1,8 млн. барела на ден през 2025 г. В редовния си месечен петролен доклад МАЕ заяви, че глобалното търсене на петрол ще достигне връх до 2029 г. и ще започне да се свива от 2030 г., като капацитетът за доставки на петрол ще започне значително да изпревари търсенето до края на десетилетието. МАЕ предвижда капацитетът за доставки да достигне близо 114 млн. барела на ден до 2030 г., или с цели 8 млн. барела над прогнозираното търсене, заложено в годишния доклад на агенцията.

Още по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase