Компанията беше спасена от фалит с пари на германското правителство през 2022 г.

Германската комунална компания „Унипер” обяви, че окончателно прекратява дългосрочния договор с „Газпром” за доставки на газ, който така и не се изпълнява през последните две години, предаде „Ройтерс”.

„Унипер” изтъкна, че това решение е станало възможно след отсъждането на арбитражния съд от 7 юни, според което компанията получава компенсации от над 13 млрд. евро заради щети, причинени от недоставения от „Газпром” природен газ след средата на 2022 г.

Компанията беше спасена от фалит с пари на германското правителство през 2022 г., след като „Газпром” спря доставките. Това наложи купуването на газ от други доставчици на изключително високи цени от спот пазарите.

Дилема за газа: Европа обмисля запазване на транзита през Украйна

„Решението на съда дава правни основания на компанията да приключи отношенията си с „Газпром експорт”, заяви главният изпълнителен директор на „Унипер” Михаел Люис.

„Газпром” все още не е отговорил на запитванията на „Ройтерс” по темата. Присъдената компенсация е символична победа за Германия, тъй като няма вероятност сумите да потекат към сметките ка компанията, посочва агенцията.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase