На места паднаха огромни ледени късове

Защо Агенцията за борба с градушките не е успяла да разбие градоносните облаци, които се образуваха над страната ни през изминалото денонощие? Целта е да се предотвратят поне част от щетите върху имуществото и земеделската продукция.

От миналата година край Русе е единственото летище, където са разположени самолети за разбиване на градоносни облаци. Летище Щръклево разполага с 3 машини. Две от тях са летели и в сряда на три пъти, в опит да се справят със зараждащата се градушка.

„Първият самолет е излетял в 14:55 часа. Изпълни една задача, при което обаче беше ограничен по височина от „Ръководство въздушно движение”, обясни Васил Цочев, летище Щръклево

Оранжев и жълт код за порои, гръмотевични бури и градушки в петък

С ограничението на височината управителят на летището Христо Крушарски обяснява и невъзможността да бъдат разбити облаците, които причиниха сериозни щети.

„Реагентът работи от -2 градуса нагоре. Нас ни ограничават на 3 километра. На три километра са плюсови температури. 50% да намалиш силата на градушката… това е огромно. Можеше да паднат зърна, а не футболни топки”, подчерта Христо Крушарски, управител на летище Щръклево.

Потърсихме и „Ръководство на въздушното движение”. От там обясниха, че при изпълнение на полетите е отчетена конкретната въздушна обстановка и е осигурена безопасността на всички участници във въздушното движение. Самите полети се изпълняват по утвърдена оперативна концепция, а по време на летенето не са постъпили оплаквания или молби.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase