Руският президент настоя Киев да се откаже от членството си в НАТО

Президентът Владимир Путин обяви очакванията на Русия за започване на мирни преговори с Украйна. По думите му Москва е готова на диалог още утре, но ако украинската армия се изтегли от Запорожие, Херсон, Донецк и Луганск. В същото време Киев трябва да се откаже от плановете си да се присъедини към НАТО.

Путин отново отвори темата за ядрените оръжия на Русия

Ако Украйна е съгласна на тези условия, Путин обеща да нареди прекратяване на военните действия и започване на преговори.

„Условията са много прости. Украинските войски трябва да се изтеглят напълно от Донецката и Луганската народна републики, Херсонската и Запорожката област. И, обръщам внимание, от цялата територия на тези области, в рамките на административните граници, които са съществували по време на влизането им в състава на Украйна. Веднага след като Киев заяви, че е готов за такова решение и започне реалното изтегляне на войските от тези региони, както и официално уведоми, че се отказва от плановете си за присъединяване към НАТО, от наша страна незабавно ще последва заповед за прекратяване на огъня и започване на преговори, буквално в същата минута“, заяви Владимир Путин.

Си Дзинпин е обещал на Зеленски да не продава оръжия на Русия

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase