Вижте кой е най-скъпо оценяваният отбор

Тази вечер започна Европейското първенство по футбол. В исторически план 10 отбора са ставали европейски шампиони. Рекордьори по брой европейски титли са германците, които делят първото място с Испания. Първият европейски шампион е Съветският съюз през 1960 година, а настоящият носител на купата е Италия.

2006 година. Берлин коронова новия футболен крал. Италия ликува със световната титла. А Франция потъна в скръб. А Маншафтът изгледа финала… по телевизията.

18 години по-късно Германия се готви за реванш.

„Много съм развълнувана. По-развълнуван от внуците си даже”, казва Уте Бауман.

Първи немският ребус ще опита да разгадае Шотландия. Но шоуто преди двубоя открадна привърженик, който стигна до Мюнхен от Глазгоу пеша… за 41 дни.

„Сега съм малко уморен. Адреналинът ми помогна да стигна до тук”, казва Крейг Фъргюсън.

В турнира участват 24 отбора. Ще се изиграят общо 51 мача на 10 различни стадиона.

„Предходното Европейско първенство беше в пост COVID обстановка, трябваше да бъдат спазвани много рестрикции. В Германия именно това ще възтържествува – традиционното Европейско първенство”, коментира спортният журналист на NOVA Валерия Видева.

На терените в Германия ще излязат футболисти на обща стойност около 12 милиарда евро. Най-скъпо оценяван е отборът на Англия, а най-ниско – на Румъния.

„Разчитам някой тим да ни изненада приятно, както бе Мароко на Мондиала в Катар и, лично аз, очаквам това да е отборът на Албания”, коментира журналистът Ясен Дараков.

На този фон сърцето на София също затуптя в ритъма на шампионата. А английските пъбове в столицата са готови да посрещнат запалянковците.

„Напливът, особено при заведения от нашия тип, е много голям. Основно чужденци са при нас”, казват от заведенията.

А опасност бирата да свърши - няма.

Повече гледайте във видеото.

Футболните фенове ще могат да проследят двубоите от UEFA EURO 2024 по NOVA, DIEMA, DIEMA SPORT 3, в каналите от премиум пакета DIEMA XTRA, както и онлайн на стрийминг платформата PLAY DIEMA XTRA, и в спортния портал Gong.bg