Реакцията идва ден, след като ЕК очерта временни изравнителни мита

Правителството на Китай призова Европейския съюз да преразгледа налагането на мита върху китайските електрически превозни средства (EV), съобщава държавната информационна агенция Синхуа, цитирана от БНР

"В светлината на тяхната икономическа структура и огромен размер, Китай и ЕС работят най-добре, като се обединяват по големи икономически и търговски въпроси. Би било по-рентабилно за ЕС да се възползва от предимствата на Китай, за да развие своя собствена EV индустрия", се посочва в изявлението.

Реакцията на Китай идва ден, след като Европейската комисия очерта временни изравнителни мита, които планира да приложи към електрическите превозни средства на батерии (BEV), внасяни от Китай, стигащи за някои модели до 38%, ако преговорите с Пекин не доведат до решение относно несправедливото субсидиране на китайските производители на електромобили.

Ходът на ЕК идва и месец, след като САЩ разкриха подобни планове за четирикратно увеличаване на митата върху китайските електромобили до 100%.

Междувременно говорителят на китайското министерство на търговията Хъ Ядун подчерта в четвъртък, че Пекин "си запазва правото" да подаде жалба до Световната търговска организация (СТО) относно предложените от Европейския съюз тарифи върху вноса на китайски електрически автомобили.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.