„Истинският голям проблем е, че партиите на статуквото твърде дълго са били сочени от Брюксел като изкупителна жертва”, смята София Ръсак

В този Европарламент крайнодесните депутати са само с около два процента повече, отколкото в предишния. Това каза в ефира на „РеВизия” по NOVA NEWS международният анализатор София Ръсак от Центъра за европейски и политически изследвания.

По думите ѝ „истинският голям проблем е, че партиите на статуквото твърде дълго са били сочени от Брюксел като изкупителна жертва. Лидерите и членовете на правителствата често обвиняват ЕС за всичко, което се обърква и това донякъде им връзва ръцете”.

„Знаете, че крайната десница е набрала сила, но трябва да гледаме на нещата в перспектива. Всички погледи са насочени към Франция, това е разбираемо. В много страни крайната десница спечели по-малко места от очакваното”, поясни тя.

Според нея крайно дясно е всичко, което се намира „вдясно” от Европейската народна партия.

„Трябва да правим разграничаване. Алтернатива за Германия бяха изхвърлени от групата на крайнодесните партии, така че те са дори твърде радикални за Марин льо Пен и Матео Салвини. Ако обаче погледнем партията на европейските консерватори и реформисти може да кажем, че те са и се смятат за по-национално-консервативни”, каза още Ръсак.

Целия разговор гледайте във видеото

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase