Предполага се, че е дело на руската хакерска група Qilin

Кибератака остави английски болници без кръв и доведе до отмяна на операции. Руска хакерска група е атакувала системата, която анализира кръвни изследвания и е отнела възможността на лекари да намират бързо необходимата им кръв.

Британската национална здравна служба NHS отправи призив към хора с нулева кръвна група да дарят от нея. Тя е известна като универсална и се използва при спешни случаи или когато кръвната група на пациента е неизвестна. Търсят се и дарители, които знаят своята кръвна група и лесно могат да удостоверят каква е. Причината е, че кибератаката е засегнала информационна система, която помага на лекарите да съпоставят бързо кръвта на техните пациенти с тази, която трябва да им бъде прелята и се съхранява в лабораториите. Нека видим

Заради хакерската атака няколко големи лондонски болници обявиха критичен инцидент, което означава, че не могат да изпълняват напълно задачите си. Наложи се стотици насрочени лечения и раждания да бъдат отложени, а спешни пациенти да се пренасочат към съседни здравни заведения. Предполага се, че кибертаката е дело на руската хакерска група Qilin.

Хакери в униформа: Германия стяга киберармия

"Ако става дума за Русия, ние сме сериозно загрижени от растящите връзки между руските разузнавателни служби и прокси групите, които извършват кибератаки. Подозираме също, че те се занимават и с физическо наблюдение и саботажни операции. Преди Русия просто създаваше подходящата среда за техните действия. Но сега Москва отглежда и насърчава тези неправителствени киберагенти, като в някои случаи изглежда, че координира и физически нападения срещу Запада. Заплахата от Русия е сериозна и то на световно равнище. Това изисква постоянно да сме бдителни и да си сътрудничим и с други държави, за да я победим", посочи Ан Кийст-Бътлър, директор на английската разузнавателна агенция по електронна сигурност.

Тя смята, че Москва не е единствената, която насърчава хакерски групи да атакуват британски и други западни цели.

"Русия и Иран са непосредствена заплаха, но Китай е предизвикателство от епохално значение. Приносът на китайския народ и на китайската общност в чужбина към живота в Обединеното кралство е значителен. Но случващото се напоследък ни напомня, че нашата страна и демократичните институции тук продължават да представляват интерес за китайските власти", сподели още Бътлър.

Английски медии разкриха, че преди дни китайски хакери са блокирали системата за заплати на британското военно министерство. По-рано пък имаше кражба на данни от електронните масивите с избиратели и на пациенти в Шотландия.

Полша е станала мишена на руска хакерска атака

"Нужно е да създадем партньорства, чрез които да сме по-добри и по-иновативни от нашите противници, тъй като светът на комуникациите е изправен пред повратен момент. Квантовото инженерство прекроява бъдещето на компютрите. Следващото поколение модерни телекомуникации ще превърне света в глобален облак на взаимосвързаност. Дори в момента в небето над нас кръжат почти 10 000 спътника. Това поставя нови изисквания за сигурност и устойчивост към британската разузнавателна общност - нещо, което беше невъобразимо само преди десет години", заяви Ан Кийст-Бътлър.

Национална агенция за борба с престъпността обяви, че заедно с американските си колеги е успяла да разбере кой стои зад повече от 7000 хакерски атаки в САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Китай. Това е 31-годишният руски гражданин Дмитрий Хорошев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase