Съвместното управление с ГЕРБ и коалицията с ПП свалиха подкрепата за нас, смята той

Съвместното управление с ГЕРБ свали подкрепата за нас. Същото важи и за промените в Конституцията - доста хора не разбраха, че се нуждаят от голямо мнозинство, затова са ни нужни повече гласове. Мануела Малеева би била идеален кандидат за лидер на ДБ, но не мисля, че иска. Можем да управляваме, ако сме първа политическа сила. Това заяви пред "Офанзива с Любо Огнянов" Калоян Янков от клуб "Девети декември" в "Да, България".

Христо Иванов ще се закълне като депутат и ще напусне парламента

По думите му ДБ няма как да не премине 4% бариера, дори да не е в коалиция с ПП. "Някои не гласуват за нас, защото сме заедно с "Промяната". Десният избирател иска балансиран бюджет, намаляване на ролята на държавата в икономиката, както и борсова приватизация за държавни фирми-касички. А ние сме под шапката на по-голяма политическа партия, която по-скоро дърпа вляво", смята той. 

Политикът определи предишното управление като грешка. "Влязохме в плаващи пясъци, в които потънахме. Трябваше да е ясно разписано от ден 1 кой за какво отговаря. Това беше условието на ПП - очевидно сгреши. Във всяка загуба човек може да намери нещо хубаво, радвам се, че Христо Иванов е направил това. Оставката е достойна и навременна постъпка. Политически погледнато имаме сериозен отлив на избиратели, а ние нямаме собствено ядро, всеки път се борим за избиратели. Тези, които са се отказали, не знаем дали ще се върнат", коментира Янков. 

Според него следващият лидер на ДБ трябва да е мотивиращ, обединяващ и различен от досегашния. "Трябва ни ново лице, отгръщаме нова страница, защото Иванов е наш лидер от създаването ни. Разделението в партията бе подкрепяно от ръководството, затова сега ни трябва обединител", посочи той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase