Мрежата е стара и амортизирана, аварира, запушва се, краде се вода, казват от ВиК Добрич

Жителите на каварненските села Божурец и Раковски страдат от хронично безводие. В първия ваканционен месец проблемът им се задълбочава – морето привлича летовници и туристи, и чешмите пресъхват. Отговорите на ВиК не ги задоволяват и те готвят протести. 

Георги Сандев показва ниското налягане на чешмата си в кухнята и обяснява, че с наличната вода пере, мие чинии, къпе се. Той живее със семейството си в курортното село Божурец от 12 години и споделя, че проблеми с водата винаги е имало.

"В последните година – две нещата са, меко казано, трагични. Ние до ден днешен не сме сигурни какъв е проблемът. Защо селото е перманентно без вода или с намалено подаване, без налягане и т.н. Питали сме, отговарят ни различни неща, понякога не ни отговарят", споделя той.

Части от Хасково остават без вода

Борис Лазаров разкрива, че му се налага да купува минерална вода постоянно, както и да топли вода с тенджери. 

В село Раковски пък нямат капка вода вече втора седмица. "Проблемът с водата е изключително сериозен от 5-6 години насам, като последната това си е геноцид! На втори имаше събор. Тогава пуснаха водата и след това когато я има, то е за 2 часа, а първите 40 минути е кална", отбелязва Ивайло Петров.

Даниела Дюлгерова уточнява, че плаща по 5 лв. на кубик, а накрая стои без вода и плаща въздух. "Сега ще пуснат водата след няколко дни, защото трябва да дойде инкасаторката да засече водомерите и пак почваме старата песен на нов глас. Звъня в Добрич на дежурния 3 пъти миналата седмица и те са безкрайно изненадани всеки път, че нямаме вода", казва тя.

Мрежата е стара и амортизирана, аварира, запушва се, краде се вода, отговориха на запитването ни от ВиК Добрич. Водата не достига, категоричен е пък началникът на район Каварна Тодор Атанасов.

Част от София остава без топла вода за три дни

"Водоемът е много малък, 140 кубика, а храним 7 обекта: Топола, Топола – вилна зона, Божурец, Селце, Тополай скай, Калиакрия, Тракийски скали", допълва той.

Раковски е последното в ред от шест села. Затова и там водата не достига.

Репортер: Надежда Карапанчева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase