До 40 градуса в първите дни на летния сезон

Пред нас е дълъг, слънчев и горещ период с минимални смущения. В следващите дни към Балканите ще се пренася топъл средиземноморски въздух, а усещането ще е за уморителна лятна жега.


Неделята ще е слънчева с лека следобедна облачност около крайбрежието и по планините. В западните и централните части на Стара планина, както и в Рило-Родопските масиви е възможно да превали за кратко с гръмотевици. Дневните температури – между 27 и 32 градуса, по крайбрежието – 26-27. Морето ще е с температура на крайбрежната вода около 23-24 градуса, вълнението – минимално призори с височина на вълната до метър от югоизток привечер.

През следващата седмица посрещаме астрономическото лято (четвъртък, 20 юни). Тя ще е слънчева и гореща. Дневните температури в началото ще достигат 33-34 градуса, а след средата на периода – до 40 в някои обичайно горещи точки на България.

Смущения ще има в първите два дни. Облачността над Югозападна България ще е гръмотевична с потенциал за кратки, временно интензивни валежи. Процесите ще се развиват предимно в планините.

Времето ще остане относително сухо и горещо поне до 23-24 юни. След това ранните прогнози допускат период на неустойчивост с гръмотевични процеси, кратки интензивни летни дъждове и градушки.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!