27-те обсъждаха до късно снощи на неформална среша кой да заеме висшите постове в блока

Лидерите на държавите членки на Европейския съюз все още не са постигнали решение за втори мандат на Урсула фон дер Лайен като председател на Еврокомисията. 27-те обсъждаха до късно снощи на неформална среша кой да заеме висшите постове в блока през следващите пет години. Очаква се решение да бъде взето следващата седмица на редовното заседание на Европейския съвет.

Лидери в ЕС обсъждат имената, които да оглавят европейските институции

„Вечеряхме заедно с европейските лидери. Това беше добър повод да обменим мнения, да вземем предвид резултатите от изборите и да подготвим официалното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе следващата седмица в Брюксел. Вървим в правилната посока, но тази вечер, на този етап, няма споразумение”, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Все още няма сделка. Има някои имена, които циркулират в медиите. Най-очевидното от тях е Урсула фон дер Лайен, но и за нея все още няма решение. Освен това ни е необходимо и мнозинство от Европейския парламент. Трите партии в средата наистина имат мнозинство, но не голямо. Така че тази вечер ставаше дума и за това как да тълкуваме резултата”, коментира премиерът на Нидерландия Марк Рюте.

Репортер: Антоанета Николова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase