Разказва „Дойче веле”

Езерата и реките изчезват, кладенците пресъхват. До 2025 година 1,8 милиарда души вероятно ще страдат от недостиг на вода, казва Организацията на ООН за прехрана и земеделие. Екстремните климатични явления също нарастват. Засушаванията зачестяват и продължават все по-дълго. Адаптирането е скъпо.

Разказва „Дойче веле”:

Вода, която е достатъчно добра за пиене - това тестват работници в завода за обезсоляване „Тордера” в Североизточна Испания. Регионът все повече се стреми към премахване на солта от океанската вода. Нива на киселинност, проводимост, съдържание на хлор - всичко се тества в лабораторията на завода.

„В зависимост от това каква стойност е, разбирате коя част от процеса не работи правилно и действате спрямо тази неправилна стойност. С други думи - лаборантите комуникират с оператора и след това операторът на свой ред въздейства върху процеса”, казва Микел Гарсия. Той работи в завода от построяването му през 2002 г. Оттогава капацитетът на завода е двоен.

„Това е не само туристическа зона, но и земеделска зона. По-нагоре по реката има химическа промишленост, която се нуждае от вода”, обяснява Микел Гарсия.

Регионалното правителство планира да утрои сегашния размер на централата до края на десетилетието, за да се бори със сушата. Но обезсоляването е скъпо и има и други проблеми. Предизвикателството е да се постигне същото количество вода или повече, но с по-малко потребление на енергия. Това може да стане чрез подобряване на ефективността.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase