През 1880 г. са изсечени първите монети

Месеците юни и юли са от изключително значение за парично-финансовата история на България. Множество ключови институции, които и до днес играят важна роля в социално-икономическия живот на страната, са намерили своето начало в първите седмици на лятото, припомнят експерти.

Ден на отворени врати в БНБ

На 4 юни 1880 г. е създаден българският лев чрез публикуването на Закона за правото на рязане на монети в Княжество България. На 6 юни 1879 г. Българска народна банка осъществява първата си банкова операция.

БНБ пуска сребърна възпоменателна монета „100 години лека атлетика в България“ (СНИМКА)

Държавата превежда 8 687 43 милиона франка, като 2 милиона от тази сума са внесени за набиране на основен капитал на БНБ, а останалите на депозит.

На 5 юли 1879 г. пък е основано Министерство на финансите, което се разпорежда с хазната и държавния бюджет. На 1 юли 1997 г. е въведен валутния борт, чрез който е преодоляна хиперинфлацията и са стабилизирани финансите на страната.

От края на 1918 г. обменът на банкнотите в злато или сребро се преустановява със закон до второ разпореждане, което така и не идва. През 1920 г. златното покритие на банкнотите, е едва 1,5 на сто.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase