Какви са промените в класирането през тази година

България продължава да бъде на едно от последните места в света по конкурентоспособност за 2024 година. Това показва годишният доклад на Швейцарския институт за развитие на управлението,чийто официален партньор в нашата страна е Центъра за изследване на демокрацията.

Китайски банки в Русия прекратяват операциите си в долари и евро

Според доклада нашата страна отстъпва с едно място спрямо година по-рано и вече заема 58. позиция от общо 67 държави. Само в рамките на последните 5 години България отстъпи 10 места в тази класация, след като през 2022 година заемаше 48 позиция, а спрямо 2009 година нашата страна вече отстъпва 20 позиции.
България губи позиции в 3 от 4 основни подиндекса на Поручването за конкурентоспособност на института, като най-голям спад спрямо 2023 година е отчетен в сферата на инфраструктурата до 59. място през 2024 година от 54 година по-рано.

Рекордьор: Българин декларира над 70 млн.лв. личен доход за 2023 г.

Нашата страна бележи понижение до 65. от 62. място и по отношение на бизнес-ефективността,
както и при ефикасността на държавното управление с една позиция до 56. място.
Това представлява трайно отстъпление на тези 3 показателя от 2020 година насам.

В същото време обаче страната ни отчита подобрение в класацията за втора поредна година по отношение на икономическо развитие, като последният доклад на института ни отрежда 45. позиция. Повишението е с 3 места спрямо от 2023 година.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.