Размерът за вноските в осигуряването е сред най-ниските в ЕС

През 2024 г. България трябва да дофинансира пенсионната система с над 10 милиарда лева или половината от нужната сума за покриване на пенсиите.

Това представлява все по-голяма фискална тежа за държавата, която може би ще трябва да се покрие с теглене на нов дълг или отказването от други по-належащи разходи, се посочва в анализ на Международния валутен фонд, посветен на пенсионната ни система.

Парите за пенсии: Общите разходи за осигуряване на страните в ЕС нарастват

От фонда обръщат специално внимание на ръста на пенсиите от последните години и факта, че той бе съпроводен без усилия за повишаване на приходите в системата. За МВФ е на лице пълно изкривяване на модела, с вкарването на така наречените Covid-добавки към размера на пенсиите.

Драстична разлика в пенсиите у нас

Мерките срещу Covid-19 се отразиха на финансовата устойчивост на пенсионната система. Разходите за пенсии достигнаха исторически връх през 2023 г. и се очаква той да продължи да нараства през следващите години, се посочва още в доклада на организацията.

МВФ: Влизането на България в еврозоната по-късно през 2025 г. остава реалистично

Заедно с ръста на пенсиите бе увеличен съществено и тавана им, в който през 2022 г. достигна 3400 лева. Така, днес по изчисление на МВФ и Министерство на финансите, едва под 0,1% от пенсионерите са ограничени от него. Тоест, на практика той изобщо не задържа разходи и де факто изчезна.

Според институцията, ако пенсионната формула бъде променена така, че да отчита действителния принос на всеки, ще бъде възможно да се увеличи и размерът на вноските за пенсии. Според данни на МВФ, той е сред най-ниските в рамките на Европейския съюз.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase