Правилата са държавен дълг до 60% и дефицит - до 3 на сто

Седем държави от Европейския съюз са нарушили фискалните правила на блока, съобщиха от Европейската Комисия /ЕК/.

"Откриването на процедура при прекомерен дефицит е оправдано" за Франция, както и за Белгия, Италия, Унгария, Малта, Полша и Словакия", се казва в доклад на Комисията. Седемте държави имат дефицити - несъответствието между държавните приходи и разходи - над 3% от брутния вътрешен продукт, в нарушение на бюджетните правила. 

Евростат: България е на опашката в ЕС по потребление и БВП

Брюксел порицава държавите за първи път, откакто ЕС преустанови прилагането на правилата след пандемията от COVID през 2020 г. и енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна, тъй като държавите подкрепиха предприятия и домакинства с публични средства.

ЕС прекара две години в преустановяване на бюджетните правила, за да ги направи по-работещи и да даде по-голяма свобода на действие за инвестиции в критични области като отбраната. Остават двете важни цели: дългът на държавата не трябва да надвишава 60% от националното производство, а публичният дефицит не трябва да е повече от 3%.

"След почти четири години на прилагане на общата клауза за избягване на кризата, нашите икономически и фискални политики навлизат в нов цикъл", заяви Паоло Джентилони, комисар на ЕС по въпросите на икономиката.

"Това не означава "връщане към нормалното", защото не живеем в нормални времена; и определено не означава "връщане към строгите икономии", защото това би било ужасна грешка", обясни той.

Комисията ще предложи официално на финансовите министри на ЕС да открият процедури за прекомерен дефицит за седемте държави през юли. ЕК отбеляза, че Румъния "не е предприела ефективни действия за коригиране" на прекомерния си дефицит, въпреки че е открила процедура през 2020 г. въз основа на данни за 2019 г.

Страните от ЕС с най-високо съотношение на дефицита към БВП през миналата година са Италия (7,4%), Унгария (6,7%), Румъния (6,6%), Франция (5,5%) и Полша (5,1%).

Държавите, които не успеят да поправят ситуацията, теоретично могат да бъдат санкционирани с глоби в размер на 0,1% от БВП годишно, докато не бъдат предприети действия за отстраняване на нарушението.

На практика обаче Комисията никога не е стигала до налагане на глоби, тъй като се опасява, че това може да предизвика непредвидени политически последици и да навреди на икономиката на държавата.

До октомври държавите трябва да изпратят своите многогодишни разходни планове, които ЕС да разгледа, а през ноември Комисията ще публикува своите препоръки.

Съгласно новите правила, държавите с прекомерен дефицит трябва да го намаляват с 0,5 пункта всяка година, което ще изисква огромни усилия. Правилата обаче дават и по-голяма гъвкавост за инвестиции в критични области като отбраната, екологичния и цифровия преход.

Целта на правилата на Пакта за стабилност и растеж, които бяха приети през 1997 г. преди въвеждането на единната валута през 1999 г., е да предотвратят разхлабените бюджетни политики. Такъв проблем има и Германия, затова те поставят строга цел за балансирани сметки. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.

Източник: БГНЕС