Коментар на директорът на Европейския потребителски център Соня Спасова

Резервациите, билетите, хотелите, пазаруването – в морето от летни преживявания дебнат подводни камъни, които можем да избегнем със съветите на Европейския потребителски център.

„Още при самата резервация е добре като пътници и потребители, да внимаваме. През годините сме имали жалби за изпуснат полет. Когато чакаме на летището повече от два часа, можем да си поискаме от авиокомпанията храна и напитки. Ако тя не ни раздаде ваучер, можем да запазим касовите бележки за закупени стоки. При над три часа закъснение на полета, имаме право на финансова компенсация”, коментира в студиото на „Социална мрежа по NOVA NEWS директорът на Европейския потребителски център Соня Спасова.

Фалира водещ туроператор в Европа: Има ли риск за България

По нейни думи на своите сайтове, авиокомпаниите имат кратки формуляри, които лесно могат да се попълнят при нужда от компенсация,  освен това потребителите могат да се обърнат към Европейския потребителски център.

„В случай на загубен багаж, първо трябва да попълним протокол с наши лични данни и информация за куфара, който е изгубен. В голяма част от случаите, багажът се намира в рамките на същия или следващия ден”, каза още Спасова.

Къде да отидете на почивка в Турция?

Тя посочи, че при загубен багаж, Монреалската конвенция дава възможност  да бъдат закупени стоки стоки от първа необходимост – четка за зъби и козметика, като е необходимо е да се запази касовата бележка. „Ако куфарът не се намери в същия ден, отново трябва да се попълни декларация на сайта на съответната авиокомпания. След срок от 21 дни, ако куфарът не е намерен, това означава, че е загубен. Можем да поискаме компенсация, чийто максимален размер е до 1600 евро”, обясни още Спасова.

Директорът на Европейския потребителски център посочи, че при разминаване на условията, посочени в обявата на резервирания хотел, потребителят първо трябва да заснеме доказателствата за по-лошите условия от обещаните, а след това да ги представи на рецепция. „Клиентът може да поиска компенсации под различна форма, а всичко е въпрос на преговори, тъй като няма законодателство, което да урежда такъв вид компенсации, ако пътникът сам е резервирал настаняване”, допълни тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase