Агенцията ще следи за срокове на годност и за правилно съхранение на храните

Заведенията по Черноморието - под прицела на инспекторите на областните дирекции по безопасност на храните. Представители на БАБХ в Бургас, Варна и Добрич са на терен и проверяват не само ресторанти, но и временни обекти за продажба на храни и хранителни продукти. Засилените инспекции стартираха в понеделник.

Освен за произход и съхранение на продуктите, ще се акцентира на коректно поставени етикети за произход и срок на годност, особено на млечни и рибни продукти, както и на спазване на изискванията за хигиена и дезинфекция. „Ако е замразен продуктът, трябва да е при минусов режим. Срокът на прясната охладена риба е до 3 дни. Черупчестите мекотели се съхраняват от 2 до 4 градуса. Техният срок на годност е до 5 дни”, обясни д-р Жечка Конова от БАБХ-Бургас.

Проверяват детска градина след сигнал за натровени деца

Собственици на заведения нямат право да замразяват прясно получена храна. „Ако един продукт идва охладен, той трябва да бъде охладен и да се предлага и съхранява в такъв вид. Ако  идва замразен - трябва да го съхраняват замразен. Те не могат да посочват и да променят начина на съхранение на доставения продукт”, подчерта д-р Конова.

За да са сигурни, че правилата се спазват не само на теория, инспекторите взимат и проби от храната. „Излезе заповед, според която се вземат проби от миди за морски токсини, ешерихия коли и салмонела”, посочи д-р Галина Вълчанова, която е инспектор БАБХ- Бургас. До момента отклонения не са открити.

БАБХ изтегля от пазара сокове с патулин

Според летовници, които станаха свидетели на проверката, мерките за контрол са задължителни за спокойния им престой на морето. Проверките продължават. До края на сезона ще бъдат инспектирани и обекти за търговия с храни на дребно, както и такива предлагащи "all inclusive" услуги.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase