Задържани са 17 заподозрени

Нов случай на измама със социални помощи, в която има българска следа. Инспекцията по труда в Брюксел е разкрила схема за измама със социални помощи, пренасочвани към България, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че по случая вчера са били задържани 17 заподозрени, а щетите за бюджета се оценяват на 1,5 милиона евро.

Затвор за българите, източили милиони от социални помощи във Великобритания

Извършени са претърсвания в Брюксел, Антверпен и други населени места във Фландрия - северната част на Белгия. Следователите са открили 15 000 евро в брой. В съобщението се уточнява, че измамата е била осъществена с кражба на самоличност и е свързана с изплащането на обезщетения за безработица.

Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия

Твърди се, че част от източените средства са били насочени към банкови сметки в България или са вложени в недвижими имоти в нашата страна. Белгийската полиция е разпоредила да бъдат запорирани 105 банкови сметки в Белгия и е поискала сходни действия от българска страна.

Министерството на вътрешните работи няма информация за разкритата схема със социални помощи в Белгия, които били пренасочвани към България. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Засега белгийските власти не са търсили за съдействие българските си колеги, посочи министърът. „След като видяхме публикацията, сме отправили официално запитване чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество” и чакаме информация. Ако се наложи, ще съдействаме с каквото е необходимо”, каза Стоянов.

Стоянов за измамата в Белгия: Нямаме информация, не са ни търсили за съдействие

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase