От днес трябва да заработи новата система за разпределение на преписките

Първи ден от работата на системата за случайно разпределение на заявленията за експертно лекарско решение. Целта – случаите да се насочват към по-малко натоварените комисии в страната, за да няма забавяния.

От днес в държавни и общински болници трябваше да бъдат разкрити териториални комисии във всяка университетска поне по две, а във всяка общинска – по една.

Над 600 хиляди българи с увреждания на фона на 80 експертни лекарски комисии досега. От днес техният брой e с 66 повече или вече 146 броя. Оказва се обаче, че 20 болници в страната не са успели да разкрият териториална експертна лекарска комисия. Основната причина затова е липсата на кадри. Санкции в тези случаи няма, уточняват от Здравното министерство. Но се предвиждат проверки в лечебните заведения, които не са изпълнили задължението си.

За Антоанета Витева сагата с ТЕЛК е от години. Познава всяка част от лабиринта на системата заради тежката форма на епилепсия на дъщеря ѝ. Явявали се пред комисия на всеки три години.

Осъдиха председателя на ТЕЛК– Ловеч на пробация и поправителен труд заради подкуп

От опит знае, че реформата е крайна необходимост. Но не и в този вариант. „Защото по-редките заболявания, тези като епилепсия, по принцип лекарите, които се занимават с епилепсия са десетина човека в цяла България. Ако тази етапна епикриза не е достатъчно ясна и пълна за лекарите от комисията, те ще трябва да поискат допълнителна информация, което ще забави още повече нещата, вместо да ги забърза”, обясни тя.

Скептични са и управители на болници. Лечебното заведение в Чирпан е сред 20-е в страната, в които ТЕЛК комисия не е разкрита.  „И то не защото сме отказали. Ако изпратят лекари, не една, три комисии ще направя”, каза д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

Затова настояват промените да бъдат преразгледани. „Да спрат това безумие. По Конституция трудът е право, не е задължение. Аз не мога да кажа от утре ти ставаш лекар в ТЕЛК. Той ще каже: „Аз не съм компетентен ли?”, „Ти ли ще отговаряш за грешките, които ще направя?”, допълни докторът.

За NOVA от Здравното министерство отговориха, че целта на промените е да се постигне по-равномерно разпределение на работата на комисиите.

В първия ден от работата на системата, към комисиите в страната са били разпределени над  14 700 заявления. Все така скептични обаче остават хората с увреждания. „След влизането на тази реформа, сме сигурни, че това ще доведе до ощетяване на хората”, допълва Витева.  

„Ще джуркаме едни документи по електронните пощи, ще заседават лекарите, ще се точи НОИ и ще се чудим защо в България, от 5 млн. ако са останали - 4 млн. са инвалиди”, категоричен беше Тотев.

Срещу промените вече има заведено дело. Очаква се решението на съда.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase