Коментар на експерта Добромир Ганев

Има ли балон при цените на имотите у нас и кое излиза по-изгодно за българина – да живее под наем или да си купи свое жилище? Темата в „Пресечна точка” коментира експертът по недвижими имоти Добромир Ганев.

„По отношение на обема сделки от средата на 2022 г. до края на 2023 г. бяхме в криза”, посочи той. По думите на Ганев тази година за пръв път се е забелязал ръст в броя сделки в четирите най-големи града в страната. За София скокът е с 14%, в Пловдив – 4, във Варна сделките са се увеличили с 12 на сто, а в Бургас – със 7-8%. „Тези четири града са в топ 5 на най-достъпните жилища в бившия Източен блок. За Европа влизаме в топ 20 или 30”, допълни експертът. Той обаче не се нае да каже дали в момента е по-изгодно да се купуват, или да се продават имоти.

Защо все повече българи купуват ваканционни имоти

„В този пазар има страшно голяма конкуренция, добрите условия на банките също подпомагат имотния бизнес и балон така и не се случи, въпреки прогнозите на някои експерти”, каза Добромир Ганев. Той призна, че на практика в момента в България е по-изгодно да плащаме вноска по ипотечен кредит, вместо наем на жилище.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase