Преди 2027 г. няма да се случи по-драстична промяна, смята Преслав Райков

Европейската комисия предложи бюджет на ЕС за 2025 г. в размер на 199,7 милиарда евро. Той ще бъде допълнен от плащания за близо 72 милиарда евро по линия на NextGenerationEU.

ЕК предлага бюджет на ЕС за 2025 г. от близо 200 млрд. евро

Той е крайно недостатъчен, категоричен бе икономистът Преслав Райков в ефира на "РеВизия". "В контекста на текущата ситуация след COVID и войната в Украйна, трябва да бъде преструктуриран, по-директно насочен и по-реалистичен. Рамката може да се промени, осъзнаването започна, зависимостите се видяха. Преди 2027 г. няма да се случи по-драстична промяна. Следващата стъпка е количествено улеснение чрез таргетирани фискални канали под формата на финансов инженеринг", посочи той. 

По думите му интеграцията на Украйна и осъзнаването на хранителните нужди създава потенциал за Европа. "Преработването на украинските суровини може да отвори възможността за предоставянето ѝ на тези, които имат необходимост", допълни той. И разкри, че в следващите години три трилиона долара ще се влеят в икономиката на Щатите - за подновяване на инфраструктура, търсене на суровини и работна сила, сред други инвестиционни намерения.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.