Макар и нормативно уреден, прегледът при лекар, различен от личния, създава затруднения

Всеки български гражданин, който е на почивка у нас, може да използва безплатна медицинска помощ при общопрактикуващ лекар, който има сключен договор със Здравната каса. Единственото изискване е да бъде здравноосигурен. Това припомнят лекари в началото на отпускарския сезон.

От години е в сила правилото при нужда от медицинска помощ, докато са на почивка, здравноосигурените български граждани да ползват такава при общопрактикуващ лекар, като представят осигурителната си книжка.

Колко ще ни струва лечението, ако се разболеем на морето?

Тогава единствено трябва да заплатят потребителската такса от 2,90 лева. Това обаче може да се случи в общински медицински центрове, тъй като в частните лекарският преглед се заплаща по тарифи, които трябва да са поставени на видно място.

В сезона на отпуските, когато хиляди българи са на морето, на дневен ред излиза проблемът с медицинското обслужване. Ако човек е на почивка у нас и му се наложи да потърси медицинска помощ, може да отиде при всеки общопрактикуващ лекар, сключил договор със Здравната каса.

"Обикновено изискването е да си носят синята здравноосигурителна книжка, но тъй като вече сме в единна информационна система, дори и само да си каже ЕГН-то, ние можем да влезем в системата и да им пуснем лист по Здравна каса и да ги обслужим", обясни д-р Живка Дюлгерова - общопрактикуващ лекар в Несебър.

При тези условия пациентите ще платят единствено потребителска такса от 2,90 лв.
Във Варна медици обясняват, че макар и нормативно уреден, прегледът при друг лекар създава затруднения.

Спешна помощ на плажа - с джет

"Заплащането на тази услуга е на трагикомични нива, по стара традиция. От друга страна, ние си имаме достатъчно работа и без инцидентните туристи. Графиците ни са пълни за доста време напред", посочи д-р Николай Христов - общопрактикуващ лекар от Варна

Затова и често туристи търсят медицинска помощ в реанимационните пунктове на плажните ивици, а това не влиза в задълженията на медиците там. "Основното ни предназначение е регистрация по водно спасяване и оказване на реанимационна дейност на инциденти, които се случват на плажната ивица и във водата", обясни д-р Иванка Каменова - лекар на плажа в "Слънчев бряг".

Могат само да помогнат на плажуващи в критични ситуации до идването на екип на Спешна помощ. "Абсолютно всички животозастрашаващи състояния като анафилактичен шок и остри травми, които представляват някаква заплаха за живота, няма да бъдат върнати", увери д-р Александър Христов.

За да не бъдат изненадани туристите от високи сметки за оказване на спешна медицинска помощ, получена от частни медицински центрове, лекари съветват при нужда от Спешна помощ, гражданите да звънят на телефон 112.

Колко ще ни струва сянката на плажа това лято

"Спешен случай е пациент, който е в кома. Когато човек е с нарушения на трите основни жизнени показателя - съзнание, дишане, кръвообръщение. Такъв е и открита порезна рана, засягаща артериален съд и предизвикваща голямо кръвотечение", обясни д-р Светослав Тодоров - зам.-директор на УМБАЛ - Бургас.

Лекари са притеснени от липсата указания как да изписват електронна рецепта. "За да бъде издадена електронна рецепта за антибиотик, което е задължително, трябва да се въведат данни на този пациент, а той не фигурира в нашата база данни", подчерта д-р Дюлгерова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase