Съвети от проф. Сотир Марчев

Как да живеем здрави минимум до 86, как да оцелеем в жегите по път за плажа или пък в градския транспорт и каква цена плаща сърцето ни заради горещините от последните дни коментира кардиологът проф. Сотир Марчев в "Събуди се".

Готови ли са плажовете по Черноморието да посрещат туристи

"Първо, всичко е индивидуално. На практика това, което виждаме в момента в България, болшинството лекари работим докато сме живи. Това са фактите тук и сега. Колеги пенсионери, които са седнали с удоволствие да си гледат внуците, са малцинство", каза проф. Марчев.

Според него италианският начин на живот е един прекрасен пример за добро здраве. "Климата се променя от милион години и продължава да се променя. Тоест при нас идва това, което е ежедневие в Южна Гърция, в Южна Италия. Лека по лека трябва да възприемаме техните навици", каза той и добави, че "един собственик на магазинче в Италия отива сутринта, отваря магазина, на обед напича слънцето, той заключва магазина, прибира се у дома и дремва. Вечерта като прохлади отново, отключва магазина и работи до късно, защото той след обед се е наспал".

По думите му има кардиологични проучвания, които показват, че сиестата удължава живота.

Целия разговор вижте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase