Първо Румен Радев ще разговаря с ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ

Ключова седмица в политически план за страната. Утре президентът Румен Радев ще даде ход на първата конституционна процедура преди връчването на мандатите за съставяне на кабинет. Дата за връчване на първия мандат още не е определена.

Първата серия консултации ще започне в понеделник рано сутринта. И както е посочено в Конституцията, първият разговор за съставянето на кабинет ще бъде с ГЕРБ-СДС. Два часа след ГЕРБ на „Дондуков” 2 ще дойде втората политическа сила - ДПС, а след това ПП-ДБ. Така ще приключат консултациите за деня, а кога ще са със следващите 4 политически сили още не е ясно.

Президентът обяви кога започват консултациите с партиите

От партията на Бойко Борисов вече обявиха, че за тях възможен вариант за управление е експертно правителство, но с министър-председател и министри на отбраната и външните работи от ГЕРБ. По време на консултациите си с другите партии преговорният екип на първата политическа сила обяви, че виждат следващия кабинет и като кабинет на споделената отговорност.

С тях разговор обаче имаха само ДПС и ИТН. А след това Слави Трифонов обяви, че няма да подкрепят правителство нито с първия, нито с втория мандат, но ИТН са готови да предложат експертно правителство и да говорят с всички партии.

„На ГЕРБ не беше предложение за експертен кабинет. Когато Бойко Борисов се появи и каза, че премиерът, министърът на отбраната и външният -  това вече не е експертен кабинет. Този влак замина. Ако искат да се качат на влака на експертния кабинет - с третия мандат с друг подход. Говоря за всички, да избягаме от това ГЕРБ. Няма смисъл да го съживяваме. Освен това ние бихме искали да разговаряме с всички партии, а не само с ГЕРБ и ДПС. В тази конфигурация ПП-ДБ, в частта ДБ има доста по-добра експертиза”, заяви Тошко Йорданов.

В своя позиция от „Възраждане” обявиха, че също искат третия мандат. Според лидера им ако ИТН вземат мандата, те ще направят също кабинет с политическа оцветеност. „Възраждане” пък обещаха кабинет без ГЕРБ и ДПС. След като минат консултациите, във всеки един момент президентът може да връчи първия мандат.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase