Остава висок рискът за хората, дори за здравите

Опасно горещо време и нова серия от предстоящи бури през следващата седмица. Днес предупредителният жълт код за температури над нормата беше в сила за всички 28 области в страната, като термометрите на места достигнаха 39-40 градуса.

А според лекари жегите са опасни дори за здравите хора без сърдечно-съдови заболявания.

В следващите дни се очакват валежи, на места и градушки. Въпреки това опасността от пожари остава.

Ден четвърти: картата на България е оцветена в жълто, което повишава сериозно риска от пожари

„Те вървят ръка за ръка със засушаването, а такова вече е факт - тази година пролетните дъждове свършиха по-рано”, обясни климатологът Симеон Матев.

През почивните дни стотици пожарникари и доброволци гасиха пламъци в горски и полски масиви. Вчера изгоряха двуетажна къща и няколко селскостопански постройки в девинското село Стоманево. А в землището на панагюрското село Боримечково огнената стихия застраши и жителите.

Две къщи пламнаха в пазарджишко село (СНИМКИ)

Борбата с огнените езици е продължила и през нощта, като над 500 декара гори и ниви са изпепелени.

Днес пожарите завзеха нови територии край пазарджишкото село Попинци, но засегнатите къщи са били необитаеми.

Рискът от пожари в региона остава в сила и утре – с жълт код в централните райони на Дунавската равнина, в Пловдивско, Пазарджишко, Хасковско и Свиленградско, както и по долината на река Струма. Докато в Западна България температурите ще тръгнат плавно надолу.

„Това, което приближава е циклон. Той ще донесе разместване на въздушните маси. При смяната на тези въздушни маси, винаги се получават по-мощни явления с интензивни валежи, гръмотевици, градушки, най-вече в следобедните часове”, заяви Мариана Попова, синоптик в НИМХ.

Очаква се този циклон да е над Западна и части от Централна България в следващите няколко дни.

Но след по-малко от седмица температурите отново ще са над обичайните за сезона.

А специалистите предупреждават да не подценяваме опасните горещини – дори и да не страдаме от сърдечно-съдови заболявания.

„Най-често при жегата ни прилошава, което може да стигне и до припадане. Рязко спада кръвното, рязко се променя пулса – това се случва при здрави хора основно”, обясни доц. Росен Калпачки.

Студените напитки, студените компреси – на главата, на шията, на подмишниците – охлаждат най-бързо.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase