"Най-нормално е да бъде подкрепен мандатът на победителя", заяви Йордан Цонев

„ДПС осъзнава своята отговорност пред избирателите за съставяне на редовен кабинет, подкрепян от стабилно мнозинство, ако е възможно. Ние ще извървим този път. Въпросът е дали другите политически сили го разбират. И по-важният въпрос е как точно го разбират? Защото най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя, защото такава е волята на българския народ. Колкото и малка част от българите да гласуваха – и гласувалите, и негласувалите казаха едно и също - че доверието е ниско и не искат избори”. Това заяви Йордан Цонев в началото на консултациите за съставяне на кабинет при президента Румен Радев.

Борисов след консултациите при президента: Ще предложим правителство на малцинството

По думите му „най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя в тези избори”. „Още повече, че заявката на по-малките партии да сглобят кабинет с техен мандат не кореспондира с това, че този мандат ще бъде подкрепен от първите две политически сили. Той ще зависи от мнозинството и волята на първите две политически сили и ние не виждаме никаква разлика в това - освен политическото его”, допълни той.

Цонев заяви също така, че ДПС разчита и на ролята на президента Румен Радев като медиатор между политическите сили, за да се постигне компромис. „Разчитаме на вас, г-н президент, в този процес. На Вашия авторитет да убедите политическите сили в ролята Ви на медиатор. Защото очевидно има нужда от медиатор и няма кой друг да бъде освен Вие. Надяваме се, че Вие ще бъдете както винаги на висотата на тази отговорност и ще убедите другите партии, че трябва да излезем с решение от тази ситуация. Изборите са краен вариант и не са решение. Това го чухме ясно от българските граждани“, категоричен е Цонев.

"За нас прочитът на изборните  резултати категорично говори за нарушено доверие към политическите субекти и към политическия процес в страната. Това е процес, който се развива особено силно в последните три-четири години", отбеляза той. И допълни, че това се дължи на факта, че в страната политическите сили отдалечават дневния ред на хората от дневния ред на институциите. "Трябва да се върнем към хората и да работим с хората", категоричен е той. 

Цонев подчерта, че след тези избори е станало пределно ясно, че хората не искат нови избори, а  политическият процес да се стабилизира и да има мнозинство, което да решава проблемите им.

След края на разговорите с президента от ДПС отказаха коментар. На въпрос на журналисти как са преминали консултациите Цонев беше лаконичен, отговаряйки само:"Положително". 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase