13 хиляди декара пасища и ливади са засегнати

13 хиляди декара пасища и ливади са нападнати от марокански скакалци в района на Сандански и Петрич. Тази сутрин започна пръскане срещу вредителите, като във въздушната акция се включиха два хеликоптера.

Увеличава се броят на ухапани от кърлежи в страната

Двата вертолета днес извършиха третиране от въздуха над ливади и в землищата на селата Джигурово, Любовка и Ладарево. В следващите дни ще се премине и към петричките села Генерал Тодоров и Марикостиново. Важно е популацията на скакалците да се овладее и елиминира, защото вредите от тези насекоми могат да са огромни. Според специалистите, до сега само атмосферните условия, които позволяват на скакалците да се хранят в необработваеми земи, спасяват обработваемите земи от атаката им към реколтата.

Веднъж на 10 години. Такъв е цикълът на нашествието на марокански скакалци в България. Вредителите са способни да унищожат всичко по пътя си.

„Всъщност изяждат листата, стъблата, всички разклонения на земеделските култури, че даже и плодове и по този начин може да компрометира реколтата”, каза гл. инспектор Соня Джандарова от ОДБХ Благоевград.

Третирането е с препарати, които засягат единствено мароканския скакалец, без да вредят на другите насекоми. Най-важното сега е да се прекъсне разпространението на мароканския скакалец, казват експертите.

„Само за сведение за един ден един възрастен скакалец може да прелети 50 км разстояние”, обясни инспектор Джандарова.

Областният управител на Благоевград Георги Динев каза, че това наистина е бедствие. „Преди няколко години също е имало такова нашествие, така че колкото по-бързо предприемем действия и спрем намножаването на скакалците, толкова по-бързо ще бъде овладяно и самото бедствие”, обясни Динев. 

 

Тигрови комари атакуват България: Какви рискове крият ухапванията

Според земеделци пръскането се прави в неудачен период.
„Кое време е сега? Сега не се пръска! Скакалецът има период, когато живее, снася яйца и умира. Те сега старите ще умрат, и новите ще се излюпят, какво пръскат?! Това е само пръскане на парите! Що пръскат те? Парите на хората! Пръскат! Сега намерили да пръскат”, възкликна производител.

„Мисля, че земеделските производители не трябва да се притесняват дотолкова доколкото те не познават точното описания на вида”, каза инспекторът.

Третирането се извършва само в ранните сутрешни часове, заради високите температури през деня.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase