Сигнал са подали от ВМРО

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт. Тя участва в концерта на "София Прайд", където беше облечена в къса рокля с трибагреника. Малко по-късно я съблече и хвърли на земята.

Под нея певицата носеше същия модел впита рокля, но този път вместо в бяло, зелено и червено, тоалетът беше с цветовете на ЛГБТИ флага.

Концерт и шествие на „София прайд”

Тази нейна постъпка предизвика вълна от негативни коментари и заплахи в социалните мрежи. Хората са възмутени от поведението ѝ начина, по който певицата според тях е поругала знамето на България. 

Доколкото става ясно от клипче в TikTok от "Куберовъ воинъ" също ще подадат сигнал до прокуратурата за случилото се. Мнозина укориха дъщерята на Ваня Щерева, че е поругала националното знаме, което е наказуемо по чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс.
За поругаване на националните символи е предвидено наказание до 2 години затвор и 3 000 лв. глоба.

Самата Мила Роберт се извини за действията си чрез официална позиция. 

България е моят дом. България е дом и на стотици хиляди ЛГБТИ хора. Изпълнението ми на "София Прайд" и смяната на сценичния ми костюм целеше да вдъхне увереност на присъстващите за това, че имат нашата подкрепа и разбиране и да привлече вниманието на обществото към проблемите на ЛГБТИ хората. Те са български граждани и са обект на всекидневни обиди и заплахи. Хиляди млади и талантливи хора емигрират всяка година, защото не се чувстват в безопасност тук и това е проблем, за който трябва да говорим. Ако обидите и заплахите към мен са цената, която трябва да платя за това, че привлякох внимание към тази важна за обществото тема, то съм готова да я платя. Нека сме наясно, че има хора, които живеят с обиди и заплахи всеки ден. Нека говорим затова - защо в България хомофобията е толкова разпространена? Защо отказваме да приемем “различните”, които са също толкова хора, колкото и “нормалните”?
Аз обичам България, живея и работя тук, въпреки агресията. Вярвам, че сме на тази земя, за да си прощаваме. Затова искам извинение от всички, които са били обидени от моето изпълнение по време на "София Прайд". Да, не трябваше да оставям роклята на земята, не съм целяла да бъде жест на неуважение и ако мога да върна времето назад - бих я сгънала прилежно.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: "Фокус"