От партията очертаха два възможни пътя на действие от тяхна страна

Петата политическа сила БСП отиде на консултации при президента Румен Радев за съставяне на правителство. На „Дондуков” 2 представителят на партията Атанас Зафиров заяви, че ще опитат да бъдат проводник на диалог и балансьор в тази сложна ситуация.

Пред държавния глава от БСП заявиха, че няма да подкрепят първия и втория мандат и не очакват разцепление в парламентарната им група при евентуално гласуване в пленарната зала. Но в случай, че първите два опита за кабинет се окажат неуспешни, са готови да работят за съставянето на редовна власт с третия мандат. „Ние сме длъжни да предложим по-различен подход. Изборите не са по-добро решение. Трябва да работим за формиране на разумна изпълнителна власт”, смята той.

Социалистите смятат, че тогава разговорите трябва да се водят с всички партии в Народното събрание, без изключение. А за да се излезе от политическата криза според БСП, е нужно да бъде съставено експертно, национално отговорно, пробългарско правителство. Но в същото време не се плашат и от нови избори.

Държавният глава поиска да чуе как социалистите виждат съставянето на кабинет в 50-о НС. „Вие сте най-старата партия, системна партия с богат парламентарен опит. Как гледате на възможностите за излизане от политическата криза?”, заяви Радев.

От БСП очертаха два възможни пътя на действие от тяхна страна. „Единият път е много удобен да бъдем и ние странични наблюдатели на всичко това, което се случва, удобна роля на опозиция, от която нищо не зависи. Другият път е да се опитаме да участваме в тези процеси, като сме реалисти и сме наясно с резултата, който получихме”, заяви председателят на БСП Атанас Зафиров.

„Възраждане”: Ако получим мандата, ще предложим широк кабинет с ПП-ДБ, БСП, ИТН и „Величие”

И затвориха вратата за подкрепа на първите две политически сили, но погледнаха към третата папка за формиране на кабинет. „Що се отнася до кабинет - експертен, кабинет на националното спасение и съгласие, то ние сме готови да се работи по мъдър модел за излизане от ситуацията”, поясни Борислав Гуцанов.

По думите на Зафиров в България се наблюдава криза на доверие към българските институции и към парламентаризма. „Тя ясно се илюстрира с ниската избирателна активност. И частичните местни избори от вчера потвърдиха тази тенденция. Всичко това е съчетано с допълнителни предизвикателства. Има усложнена външно политическа среда. Ако трябва да бъда откровен, пред нас има два пътя. Единият е много удобен - да бъдем странични наблюдатели на всичко това, което се случва. Удобна роля на опозиция, от която нищо не зависи. Другият път е да се опитваме да участваме в тези процеси, като все пак сме наясно с резултата ни”, допълни той.

Продължават консултациите за съставяне на правителство при президента

След период на охладняване на отношенията между социалистите и президента, за финал на разговора от БСП подадоха ръка към държания глава. „Идваме на тази среща със самочувствието политическата сила, която излъчи и подкрепи печелившата президентска двойка. Така, че призоваваме за разум, мъдрост, за политически диалог и за намиране на трудни, но необходими решения”, посочи Зафиров.

„И аз ви благодаря за вашата конструктивна и балансирана позиция и амбицията да бъдете активен фактор в търсене на стабилизация в българския политически процес”, отвърна Радев.

Близо час и половина след старта на разговорите с държавния глава, социалистите потвърдиха позициите си. „Конструктивна среща. Потвърдихме нашите позиции и готовност. Ако се стигне до трети мандат, БСП, като мъдра и диалогична партия, е готова да участва активно в диалога между политическите сили”, заявиха от партията след консултациите при Румен Радев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase