Студентите могат да бъдат осъдени на до 5 години затвор за сътрудничество с такива организации

През март 2024 г. руското правителство обявява Института за международно образование, който отпуска стипендии "Фулбрайт", за "нежелана" организация, забранявайки му да работи в страната и правейки връзките с него потенциално незаконни. Сега руските стипендианти на "Фулбрайт", които в момента се намират в чужбина, могат да се сблъскат с последици, когато се завърнат у дома, разказват от Voice of America.

Виолета Соболева е от руския град Ростов на Дон, но в момента е студентка в Градския университет на Ню Йорк, където работи по докторантурата си по педагогическа психология. Тя се е преместила в САЩ преди три години благодарение на програмата за чуждестранни студенти "Фулбрайт" - стипендиантска програма, финансирана от САЩ. Мечтае да се върне в Русия, след като завърши обучението си, за да създаде иновативен учебник за преподаване на английски език. Но сега този план не изглежда реалистичен и безопасен.    

Десетки журналисти са избягали от Русия през последните две години

"Начинът, по който изглежда Русия днес... Не искам да рискувам да попадна в затвора само защото обичам страната си. Предпочитам да остана в САЩ", казва Соболева. 

Евгений Михеев от Саратов също се притеснява да се върне у дома след обучението си.  

Руските студенти са се възползвали от програмата "Фулбрайт" в продължение на десетилетия, дори по време на Студената война. Това обаче се промени след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и подкрепата на Вашингтон за Киев във войната. Москва обяви Института за международно образование, който отпуска стипендиите "Фулбрайт", за "нежелана" организация. Руските граждани могат да бъдат осъдени на до 5 години затвор за сътрудничество с такива организации.   

Обвинена в екстремизъм журналистка бе изправена пред руския съд

Държавния департамент на САЩ, който спонсорира програмата "Фулбрайт", заяви в изявление, че "никой от руските участници в програмата "Фулбрайт" не е длъжен да се връща в Русия, ако не желае". В изявлението се посочва, че има няколко начина около 150-те руски участници в програмата "Фулбрийт" да избегнат завръщането си у дома, ако се притесняват, че ще бъдат изправени пред евентуално затворническо наказание в Русия. Те могат да пътуват до трета страна; да работят с университет, за да продължат обучението и научните изследвания с работна виза; да кандидатстват за обучение след дипломирането си или за работа по академична програма; да работят с Държавния департамент на САЩ, за да си осигурят самолетен билет до безопасна дестинация, или да пътуват като частни лица, посочват от VOA.    

Някои от тях казват, че тези възможности не са реалистични - твърде късно е да се кандидатства за академични програми, а много от тях не разполагат с ресурси и връзки, за да се преместят в трета страна.  

Други казват, че САЩ не са направили достатъчно, за да помогнат на стипендиантите  от Русия. Те смятат, че САЩ трябва да последват примера на Обединеното кралство. Програмата "Чийвнинг" е британската версия на “Фулбрайт”, която отмени изискването руснаците да се връщат у дома след обучението си.   

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America