Промяната трябва да влезе в сила от 1 юли

Има риск най-продаваните видове хляб да изчезнат от пазара, предупреждават от Съюза на хлебарите. Причината – таванът на надценката от 15%, която депутатите приеха в последните часове на 49-ия парламент.

Промяната трябва да влезе в сила от 1 юли. Какво е мнението на търговците и ще скочи ли цената за крайния потребител? Към момента средно един бял хляб в Монтана струва 1,50 лева. 

Цената на хляба: Как ще се отрази таванът на надценката от 15%

Според собственика на магазин в града Камен Аврамов средната надценка е от 10 до 15 стотинки. "От няколко години коренно се промени културата на хранене, консумира се много по-малко хляб. Пазарът е преразпределен - една голяма национална и три-четири местни фирми си го поделят. Цените варират с около 5 стотинки. Не може да има голяма надценка, защото има много търговски обекти, в които се продава един и същи хляб. Респективно, ако в един от тях цената скочи, клиентите отиват в другия. Реколтата на зърно е богата, а цените на тока - постоянни. Не виждам фактор, който може да повлияе негативно върху цената на хляба. Според мен надценката няма да рефлектира и поне по малките магазинчета цените ще останат същите", прогнозира той.

"За" или "против" тавана на цената на хляба и 0% ставка за брашното

Според адвокат Антоан Атанасов от "Активни потребители" когато се включва пазарна намеса със социална мярка, се повлиява негативно на потребителите. "Дали най-продаваните видове хляб ще изчезнат от пазара, заради тавана на надценката, още не може да се каже. Няма да се получи социалният ефект, който е бил замислен. Когато се месим в пазара, таванът на надценката позволява търговците да го заобиколят. Ако искат да въвеждат нови мерки, начинът не е чрез намеса на пазара. В Гърция например дават стоки от първа необходимост на граждани, които имат нужда", посочи той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase