Успяват ли тe да намерят работа вижте в репортажа на Voice of America

57-годишната Евгения Коваленко работи в художествена галерия – мястото, на което се чувства наистина необходима. Тя обаче губи работата си в началото на войната, а намирането на нова ѝ отнема година и половина. Евгения споделя пред Voice of America, че дълго време е изпращала своята автобиография всеки ден, но без резултат. Причината е във възрастта ѝ, смята тя.

Ситуация като тази на Коваленко е често срещана на украинския пазар на труда, казва Тина Николова, основател на благотворителната фондация Enjoying Life - група, която подкрепя възрастни хора. Тя разказва, че обществото е много предубедено спрямо по-възрастните хора, дори и за тези, които са над 45 години.

Лекар, избягал от режима в Русия, не може да практикува професията си у нас

Фондацията организира обучителни курсове, през които вече са преминали над 3000 души. Сред тях е и Коваленко, а за нея това е важна психологическа подкрепа. Организацията работи от 2018 година и се стреми да свърже по-възрастните хора, търсещи работа, с компаниите, които се нуждаят от стажанти.

А директорът на галерията, в която работи Евгения - Мариана Мурадневич, разказва пред VOA, че „тя е страхотна” и се справя отлично с работата си.

Експертите от Enjoying Life изразяват надежда, че повече работодатели ще последват примера на Морандевич.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America