Подготвителната фаза ще продължи до 31 октомври 2025 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува в началото на седмицата първия си доклад за напредъка на подготвителната фаза на цифровото евро, която стартира на 1 ноември 2023 г. с цел полагане на основите за потенциално емитиране на цифрово евро, съобщава банката на сайта си.

Целта на подготвителната фаза, която ще продължи до 31 октомври 2025 г., е да надгради констатациите от предишната фаза и да постави основите за потенциалното емитиране на цифрово евро.

ЕК подкрепя развитието на изкуствен интелект с около 4 млрд. евро

Цифровото евро включва офлайн функционалност, която би предложила на потребителите ниво на поверителност, подобно на парите в брой, за плащания във физически магазини и между физически лица. При плащане офлайн, данните за личната трансакция ще бъдат известни само на платеца и получателя и няма да бъдат споделяни с доставчиците на платежни услуги, Евросистемата или други доставчици на поддържащи услуги, се посочва в доклада.

Дизайнът на цифровото евро трябва да гарантира, че то може да се използва широко като платежно средство, като същевременно запазва финансовата стабилност и предаването на паричната политика. Поради тази причина притежанията на физически лица в цифрово евро подлежат на ограничения.

Освен това потребителите ще имат възможност да свържат своя цифров портфейл в евро със сметка в търговска банка, което им позволява да извършват плащания чрез него, без да е необходимо да го зареждат предварително със средства.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА