Това заяви президентът

„Днес маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа там е да признае съществуването на думите „българин” и „българско” в Република Северна Македония. Това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, срещу поетите от РСМ международни ангажименти”. Това заяви президентът Румен Радев. Той подчерта, че очаква незабавни и конкретни действия както от българския Министерски съвет, така и от европейските институции.

Трети ден консултации при президента

Държавният глава обясни и кога ще връчи първия мандат за съставяне на редовно правителство. По думите му това ще се случи, едва след като приключат и консултациите с последните две партии. Срещите с формациите в парламента продължават вече трети ден. Днес на „Дондуков” 2 са поканени „Има такъв народ” и „Величие”. 

Помолен да коментира думите на служебния министър на отбраната, че България е готова да направи анализ, за да предостави допълнително свое въоръжение на Украйна при наличие на резерви от военна техника с отпаднала необходимост, президентът попита какво по-точно означава изразът „отпаднала необходимост“ за  отбранителните способности на Българската армия в случай на нужда. България трябва да поддържа солиден капацитет, посочи държавният глава и допълни, че в настоящия етап от войната между Русия и Украйна предоставянето на повече или по-малко оръжие на Киев няма да промени драстично развитието на ситуацията на фронта. „Въпросът вече е за липсата на хора на бойното поле. Липса на хора като количество, подготовка и най-вече като мотивация. Вие гледате и други медии по света, които ясно отразяват какво се случва по улиците на Украйна. Няма как с хора, които се ловят по улиците и насила се откарват на фронта, да се постигат някакви успехи в тази наистина грозна и кървава война“, посочи президентът. Румен Радев отново подчерта, че е дошло времето за започване на преговори за прекратяване на бойните действия, както  и за установяването на ясни условия за мир в съответствие с Устава на ООН.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase